Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Novice /
14.02.2019  

Bilateralne politične konzultacije z Izraelom

Ljubljana, 14. februar 2019 – Danes so potekale politične konzultacije med Slovenijo in Izraelom, ki jih je na slovenski strani vodil politični direktor/generalni direktor Matej Marn, na izraelski strani pa politični direktor izraelskega zunanjega ministrstva, veleposlanik Alon Ushpiz. Sogovornika sta se zavzela za krepitev dvostranskega sodelovanja in izmenjala stališča o razmerah na Zahodnem Balkanu in na Bližnjem vzhodu.

V pogovorih so bili potrjeni odlični odnosi med državama in izražen interes za nadaljevanje dialoga tudi na najvišji ravni.

Sogovornika sta med drugim obravnavala aktualne razmere na Bližnjem vzhodu, razmere v Siriji in Libanonu ter širši regionalni kontekst. Izmenjala sta poglede glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa in možnosti za nadaljevanje konstruktivnega dialoga. PD/GD Marn je ponovil stališče Slovenije za mirno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta in pomen ponovnega zagona mirovnega procesa. Pri tem Slovenija podpira dejavnejšo vlogo EU in rešitev dveh držav.

V ospredju pogovorov so bili tudi odnosi med EU in Izraelom ter sodelovanje v multilateralnih forumih. PD/GD Marn je sogovorniku prav tako predstavil aktualne razmere na Zahodnem Balkanu.

Ob robu političnih konzultacij je PD Ushpiza na vljudnostnem pogovoru sprejela državna sekretarka Simona Leskovar.