Veleposlaništvo RS Tel Aviv /Gospodarsko sodelovanje /

Gospodarsko sodelovanje

Gospodarske zadeve

Veposlaništvo aktivno spremlja blagovne in storitvene tokove med Slovenijo in Izraelom, nudi pomoč slovenskim gospodarskim subjektom, ki iščejo izraelske poslovne partnerje, posreduje izraelskim poslovnim subjektom uporabne informacije o slovenskih gospodarskih gibanjih in jim pomaga pri iskanju slovenskih partnerjev. 

poslovne eNovice iz Izraela

Veleposlaništvo pripravlja "poslovne eNovice iz Izraela", ki so dosegljive na tej spletni strani v rubriki "eNovice".

Izraelsko-slovenska gospodarska zbornica v Tel Avivu

Izraelsko-slovenska gospodarska zbornica je bila ustanovljena oktobra 2009. Uradna otvoritev je bila julija 2011. Predsednik: Dror Dotan, drord(at)islcc.com

Slovensko-izraelski poslovni klub v Ljubljani

Slovensko-izraelski poslovni klub je bil ustanovljen aprila 2011. Predsednik: Boštjan Kočar, bk(at)lambda-group.si

Skupna sporočila, namenjena ozaveščanju državljanov EU in poslovnih subjektov glede sodelovanja v finančnih in gospodarskih aktivnostih v izraelskih naseljih na zasedenih ozemljih

3. julij 2014

Evropska unija in njene članice zastopajo stališče, da so izraelska naselja na zasedenih ozemljih nelegalna po mednarodnem pravu, da predstavljajo oviro miru, in da ogrožajo rešitev izraelsko-palestinskega spora v smislu dveh držav. EU in države članice ne bodo priznale nobene spremembe meja izpred leta 1967, vključno z Jeruzalemom, razen tistih, o katerih se bosta dogovorili obe strani. Zahodni breg, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, Gaza in Golansko višavje so ozemlja, ki jih Izrael zaseda od leta 1967.

Posledično Evropska unija in države članice opozarjajo evropske državljane in poslovne subjekte na tveganja, povezana z ekonomskimi in finančnimi aktivnostmi v naseljih. Finančne transakcije, investicije, nakupi, nabave, kot tudi druge gospodarske aktivnosti (vključno s storitvami, kot je turizem) v izraelskih naseljih, ali ki le-tem koristijo, vsebujejo pravna in ekonomska tveganja, ki izhajajo iz dejstva, da so izraelska naselja po mednarodnem pravu zgrajena na zasedenem ozemlju in niso priznana kot legitimen del izraelskega ozemlja. To ima lahko za posledico spore glede lastništva zemlje, vodnih virov, mineralnih in drugih naravnih virov, ki bi lahko bili predmet nakupa ali investicije.

Potrebno je upoštevati tudi možne kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic.

Potencialni kupci in investitorji se morajo zavedati, da bi bodoči mirovni sporazum med Izraelom in Palestino ali med Izraelom in Sirijo lahko imel posledice na pridobljeno lastništvo ali na gospodarske aktivnosti v teh naseljih. V primeru sporov bi države članice zelo težko zagotovile varovanje njihovih interesov.

Državljani EU in poslovneži se morajo zavedati tudi potencialnih implikacij za njihov ugled, v primeru sodelovanja z naselji.

Uporabne povezave: